lefthanDeed

lefthanDeed

Tokyo 2020ne - olimpiai szubjektív laikus szemmel

2021. július 23. - An Na

Ez a sokadik Olimpia, amit tűkön ülve várok, és erre vártam a legtöbbet, ha másért nem, hát azért, mert egy évvel később rendezik az eredetileg tervezetthez képest. Az Olimpia legnagyobb sikere már gyakorlatilag megtörtént: LESZ! (Ki merem mondani, hogy lesz, egyrészt, mert ma van a hivatalos megnyitó, másrészt mert néhány sportág küzdelmei már zajlanak.) Nézők nélkül, szurkolók nélkül, megszokott éremátadó ceremóniák nélkül, de LESZ. És ez a legfontosabb. 

Nagymamámmal minden olimpia előtt felírtuk egy papírra a magyar szempontú tippjeinket arra vonatkozóan, hogy hány arany, ezüst és bronzérmet nyerünk, nevesítve az érmeseket. Én vagyok az örök optimista, Ő volt az örök pesszimista, aki mindig őszintén örült, hogy nem lett igaza, és  sportolóink felülmúlták előzetes várakozásait. Idén Ő már sajnos nem tudja megírni a tippjeit, én azonban megtettem a sajátomat. (A papírt eltettem, és az Olimpia után előveszem majd, és összevetem a tényleges eredménnyel. ) 

 

61fca00c-2e84-4e83-b4a0-5aa4efcfc251.jpeg

Forrás: Magyarock Facebook oldala

A közvélemény az aranyat mint mindig, most is az úszóinktól, kajak-kenusainktól és a vízilabdázóktól várja, azonban van még bőven olyan sportág hála a jó Istennek, amiben bízhatunk, reménykedhetünk. 

 1) Vívás

Sikerekért nem kell messzire mennünk, csak az előző Olimpiáról 4 érmet hoztunk haza (ebből 2 ugye arany volt), azonban én a meglepetést a női kardozóknál érzem. A női tőrözők szereplését elég komoly lázongás előzte meg, nem is ok nélkül, azonban mivel ez egy szubjektív írás, megtehetem, hogy Mohamed Aida részvételével kapcsolatban kifejezzem örömömet. Számomra Ő az egyik valaha volt legszimpatikusabb sportoló, aki a hetedik!!! Olimpiáján vesz részt. Ez már önmagában is szenzációs. Ha kijön a csapatnak a lépés, benne lehet egy szép eredmény  a pakliban. 

2) Cselgáncs

Vagy judo. Kemény sport, az egyik legkeményebb. És mivel félig-meddig pontozásos sportág, a bírókon rengeteg múlik sajnos. A tatamin elég 1 másodperc kiesés a koncentrációból, és az ellenfél fogást talál. Hiába ,,csak" 5 perc egy küzdelem, az ott, a tatamin felér 2x30 perccel körülbelül. ( tapasztalatból mondom) Joggal bízhatunk jó sorsolással a jó szereplésben. Karakas Hedvig az előző 2 olimpiáján elképesztő peches volt, és nemcsak emiatt, de tiszta szívemből kívánom neki, hogy most jöjjön ki a lépés. 

3) Kézilabda

Az örök szerelmem. 13 ínséges év után ismét kijutottunk. A kézilabda egyébként azon sportágak közé tartozik, ahol gyakorlatilag nehezebb kijutni, mint ott jól szerepelni, úgyhogy induljunk ki ebből. Na meg abból, hogy a csapat is tisztában van azzal, hogy ez a részvétel egy egyszeri, valószínüleg soha vissza nem térő lehetőség, a keret oroszlán részének legalábbis. Minden meccs ajándék, amit lejátszhatunk, és ha hátul rendben leszünk, akkor ebből egy szép eredmény is kisülhet. Egy meccsen mindenki verhető, és mekkora mázli, hogy mindenkivel csak egyszer kell játszanunk. Én hiszek a csajokban. Igen, a 2000-es döntőt 15 millióan sirattuk. Ám az elmúlt 13 év ismeretében ugye, hogy milyen gyönyörűen csillog az az ezüst?!

f119252f-407b-476c-b798-45893b1bbe9c.jpeg

Forrás: Magyar Kézilabda Válogatott Facebook oldala

Lesz egyébként egy meglepetés eredmény is megérzésem szerint, nem tudom melyik sportágban, de remélem, hogy öttusában. 

 

Szerintem ez nálunk magyaroknál genetikus, de ha valaki nem szerepel jól, hajlamosak vagyunk megkövezni, lesavazni, mindennek elmondani, hogy az adófizetők pénzén nyaral, és utazgat, és lósz.rt nem csinál cserébe. Nos:

1) Ahhoz, hogy valaki az olimpián rosszul teljesítsen, ki kell jutni az Olimpiára. 

2) Az, ha valaki nem érmes, de tisztesen helyt áll, győzelemnek számít. 

3) A 4., 5., 6., akárhanyadik hely nem azt jelenti, hogy valaki x embertől kikapott, hanem azt, hogy több tucat másikat legyőzött. Hogy azokról ne is beszéljünk, akik ki se jutottak, és akármit odaadnának, hogy egyszer olimpiai résztvevőnek mondhassák magukat. 

4) A sportoló nem gép, hanem EMBER.

5) Ha valaki eredményével valaki nem elégedett, a lehetőség adott bárki számára, hogy a következő Olimpián megmutassa, hogy ő bizony ezt is jobban tudja.

 

Ez egy különleges Olimpia lesz, de ettől ez még egy OLIMPIA, így senkinek ne legyen kétsége arról, hogy az, aki kijutott, mindent IS meg fog tenni a sikerért. Igaz, ez valakinél éremben, míg másnál tisztes helytállásban lesz mérhető. Ráadásul az, aki jobban, gyorsabban és könnyebben alkalmazkodik a speciális körülményekhez, előnyben lesz. 

Mi nézők pedig kelhetünk megint korán, de ez legyen a legnagyobb bajunk. :)

HAJRÁ MAGYAROK!

 

(A fenti sorok a bejegyzés szerzőjének szubjektív véleményét tartalmazzák. Ha nem lesz igaza, akkor nem lesz igaza. )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://autoimmunnezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr4916635976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása